• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

5 растенија кои ќе ви помогнат да го освежите домот

Личност што сака кучиња наспроти личност што сака мачки: уникатни

Дали е можно да се забремени во тек на менструација?

Мал или голем дом, што е подобро?

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Ќофтиња од мисиркино месо во доматен сос

by РиД 04/01/2013 0 Comment
 Ќофтиња од мисиркино месо во доматен сос

Состојки:

За ќофтињата:

– 450 г мелено мисиркино месо, ½ лажица свежа жалфија сечкана, ½ лажица свеж рузмарин сечкан, 1 чешне лук толчено, 1 мала главица кромид сечкана, ¼ лажичка сол, 2 белки (или 1 големо јајце), малку црн пипер

За сосот:

– 1 лажица маслиново масло, ½ лажичка сечкана црвена пиперка, ½ лажичка морска сол, 1 чешне лук сечкано, 400 г домати од конзерва, кора од ½ лимон, 1 лажица оригано

Приготвување:

Во еден сад измешајте ги состојките за ќофтињата. Месете додека добиете воедначена смеса. Потоа со лажичка земајте од смесата и формирајте топчиња од место. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење и ставете да се печат во рерна загреана на 180 степени околу 12 – 15 минути. За тоа време во еден сад ставете ги состојките за сосот – прво маслото, пиперката, лукот и солта. Мешајте и загревајте на средна температура, околу 2 минути. Внимавајте да не добие лукот кафеава боја. Додајте ги доматите, па продолжете да варите уште неколку минути. Намалете ја температурата и пробајте за сол, дали има потреба да додадете. Потоа додајте ја кората од лимон. За ова време веќе треба да се печени ќофтињата. Наредете ги на чинија и прелејте ги со сосот. Внимавајте да не се скршат ќофтињата, бидејќи ќе добиете болоњезе сос, наместо ќофтиња во сос. Пред сервирање посипете со оригано. Можете вака да ги послужите или во прилог со варени тестенини.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 296

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: domaten sos koftinja kromid luk misirkno meso ruzmarin zalfija доматен сос жалфија кромид лук мисиркино месо рузмарин ќофтиња
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

17:04 12 Jul 2023

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

16:55 12 Jul 2023

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни за вашето дете

16:32 12 Jul 2023

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

15:56 12 Jul 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2023. All Right Reserved