• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Баварски варени земички

by РиД 18/01/2020 0 Comment
 Баварски варени земички

Состојки:
– 600 г брашно, 200 мл млако млеко, 200 мл топла вода, 3 лажици сув квасец 2 лажици масло, 1 лажичка шеќер, 2 лажички сол, 70 г путер или маргарин,
– 1, 250 мл вода и 3 лажици сода бикарбона

Приготвување:
Во сад ставате го брашното и додајте ги стасаниот квасец со шеќерот и млекото. Додајте сол, топениот путер и две лажици масло и топлата вода. Замесете го тестото и покриено оставете го да стои 15 минути. Премесете го со малку брашно и пак оставете го да стои 15-20 минути, додека се дуплира смесата.
Готовото тесто поделете го на 12 дела, секое обликувајте го во топка. Нека стојат пет минути. Секоја топка расукајте ја што потенко и завиткајте ја во ролат. Или оставете ги како топки, па покријте ги да стојат.
За тоа време во тенџере ставете ја водата додајте ја содата и почекајте да зоврие. Додавајте ги една по една земичките, откако претходно малку ги засековте. Нека се варат по 20 секунди од една, па превртете ги и уште 20 секунди од друга страна. Посипете ги со сол и редете ги во плех обложен со хартија за печење. Печете ги на рерна загреана на 200 степени околу 20 минути. Готовите земички премачкајте ги со малку масло и посолете ги.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 492

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved