• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Убавина

Црно или млечно чоколадо – кое е поздраво?

by РиД 28/05/2012 0 Comment
 Црно или млечно чоколадо – кое е поздраво?

Без разлика на возраста, секој сака да касне малку чоколадо. При тоа на сите им е важен квалитетот, кој пак зависи од содржината на какао. За квалитетно црно чоколадо се смета она кое содржи над 75% какао. Но според најновите истражувања, ова не е точно, односно квалитетот на чоколадото, не зависи од количината на какао, туку од тоа како е произведено. Но според најновите истражувања, ова не е точно, односно квалитетот на чоколадото, не зависи од количината на какао, туку од тоа како е произведено.

Најголемите количини какао кои се појавуваат на пазарот минуваат низ така наречен процес на алкализација, за да стане што потемно, помалку горчливо и полесно растворливо во течности. Проблемот е што овој 200 години стар процес ги уништува здравите антиоксиданси во какаото, познати како флаваноли, па производителите наместо да ја означат содржината на какао во чоколадото го означуваат нивото на флаваноли.

Добра вест е дека според најновите научни сознанија, бенефитот на здравјето на срцето од јадењето црно и млечно чоколадо е подеднаков. Во истражувањата направени минатата година, во кои биле вклучени 114.000 испитаници, откриено е дека ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар значително се намалува со јадење чоколадо без разлика дали млечно или црно, повеќе од два пати неделно. Она на кое треба да се обрати внимание е количината на чоколадото, која треба да биде мала, за да не се зголеми телесната тежина (што секако има негативен ефект по здравјето).

Значи слободно уживајте во чоколадото, но умерено.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 525

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: cokolado zdravje здравје чоколадо
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved