• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

5 растенија кои ќе ви помогнат да го освежите домот

Личност што сака кучиња наспроти личност што сака мачки: уникатни

Дали е можно да се забремени во тек на менструација?

Мал или голем дом, што е подобро?

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Закиселени тиквички

by РиД 02/09/2021 0 Comment
 Закиселени тиквички

Состојки:
– 1 кг тиквички, 250 г кромид, 2 чаши шеќер, 2 чаши јаболков оцет, 1 лажичка семе од целер (по избор), 1 лажичка меленa куркума, 1 лажичка сенф, 2 лажички семе од синап, сол по вкус (oтприлика ¼ чаша)

Приготвување:
Тиквичките измијте ги и исечкајте ги на тенки резанки, а кромидот излупете го и исечкајте го на четвртини, па на тенки резанки. Ставете ги заедно во сад со ладна вода да ги покрие. Додајте ја солта и мешајте додека се растопи. За покрцкави тиквички можете да додадете мраз во водата. Покријте го садот и оставете ги да стојат два часа, потоа исцедете ги и префрлете ги во огноотпорен сад.  Во друг сад измешајте ги зачините, сенфот и оцетот, па ставете ги да зовријат, потоа со оваа течност прелејте ги тиквичките и кромидот. Измешајте и нека стои два часа. Потоа ставете го садот на оган да зоврие и варете три минути. Соберете ги во стерилизирани тегли и веднаш затворете ги. Потоа завиткајте ги во стари весници и ставете ги нека се варат во тенџере со врела вода 10 минути. Откако ќе се изладат проверете дали добро се затворени капаците и ставете ги на соодветно место. После седум дена можете да ги јадете, а добро складирани ќе траат една година.

(фото:Инстаграм)

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 160

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

17:04 12 Jul 2023

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

16:55 12 Jul 2023

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни за вашето дете

16:32 12 Jul 2023

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

15:56 12 Jul 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2023. All Right Reserved