Калинките се многу здрави
Можеби на прв поглед, однадвор калинката не е привлечна, но внатре крие вистинско богатство од вкусови и здравје. Не го пропуштајте овој есенски благодет и откријте зошто е идеален.
Зрната од калинката се идеални за грицкање меѓу оброци, но можете да го користите и заедно со друго овошје, како и во некои рецепти. Во една чаша зрна има само 90 калории, инаку содржи витамини А и Б, како и калиум. Овој вкусен плод е еден од најстарите на земјата и датира од античко време. Расте во Иран и северна Индија, а го одгледуваат и во многу европски земји, вклучувајќи ја и Македонија. Постојат повеќе сорти калинка кои варираат по бојата однадвор од портокалова до темноцрвена.
Како да изберете калинка
Плодот е спремен за конзумирање веднаш штом се набере, а вообичаено на пазарите го има од октомври до јануари. Кога купувате калинка бирајте ги округлите и темно црвени или розеникави плодови. Колку е поголема калинката, посочни и слатки ќе бидат зрната кога ќе ги исчистите. Секако избегнувајте плод кој има кафеави дамки или сува кора.
По берењето плодот останува свеж до две недели, ако е складиран на ладно и суво место, без директна сончева светлина. Ставете го во затворена кутија, па во фрижидер, така може да стои и два месеца. Исчистете го и ставете го во замрзнувач, може да го чувате до три месеци.
Чистење калинка
Кога ќе ја пресечете, половините потопете ги во сад со ладна вода и со раце одвојте ги зрната. Потоа тргнете ги мембраните кои се држат за зрната и исцедете ги зрнта. Уште еден начин е секоја половина да ја превртите наопаку над празен сад и да чукате со лажица додека испаднат зрната.
Каде се користи
Семките од калинка се вкусни во секое јадење, солено и слатко. Можете да го ставите во салати, каде ќе има и естетска функција или со месо како пилешко, свинско, јагнешко. Ако имате волја, направете сируп од калинки, а добар е и како десерт, т.е во колачи.
Корисноста на калинките
Можеби на прв поглед, однадвор калинката не е привлечна, но внатре крие вистинско богатство од вкусови и здравје. Не го пропуштајте овој есенски благодет и откријте зошто е идеален.
Зрната од калинката се идеални за грицкање меѓу оброци, но можете да го користите и заедно со друго овошје, како и во некои рецепти. Во една чаша зрна има само 90 калории, инаку содржи витамини А и Б, како и калиум. Овој вкусен плод е еден од најстарите н аземјата и датира од античко време. Расте во Иран и северна Индија, а го одгледуваат и во многу европски земји, вклучувјќи ја и Македонија. Постојат повеќе сорти калинка кои варираат по бојата однадвор од портокалова до темноцрвена.
Како да изберете калинка
Плодот е спремен за конзумирање веднаш штом се набере, а вообичаено на пазарите го има од октомври до јануари. Кога купувате калинка бирајте ги округлите и
темно црвени или розеникви плодови. Колку е поголема калинката, посочни и слатки ќе бидат зрната кога ќе ги исчистите. Секако избегнувајте плод кој има кафеави дамки или сува кора.
По берењето плодот останува свеж до две недели, ако е складиран на ладно и суво место, без дирекна сончева светлина. Ставете го во затворена кутија, па во фрижидер, така може да стои и два месеца. Исчистете го и ставете го во замрзнувач, може да го чувате до три месеци.
Чистење калинка
Кога ќе ја пресечете, половините потопете ги во сад со ладна вода и со раце одвојте ги зрната. Потоа тргнете ги мембраните кои
Корисноста на калинките
Можеби на прв поглед, однадвор калинката не е привлечна, но внатре крие вистинско богатство од вкусови и здравје. Не го пропуштајте овој есенски благодет и откријте зошто е идеален.
Зрната од калинката се идеални за грицкање меѓу оброци, но можете да го користите и заедно со друго овошје, како и во некои рецепти. Во една чаша зрна има само 90 калории, инаку содржи витамини А и Б, како и калиум. Овој вкусен плод е еден од најстарите н аземјата и датира од античко време. Расте во Иран и северна Индија, а го одгледуваат и во многу европски земји, вклучувјќи ја и Македонија. Постојат повеќе сорти калинка кои варираат по бојата однадвор од портокалова до темноцрвена.
Како да изберете калинка
Плодот е спремен за конзумирање веднаш штом се набере, а вообичаено на пазарите го има од октомври до јануари. Кога купувате калинка бирајте ги округлите и темно црвени или розеникви плодови. Колку е поголема калинката, посочни и слатки ќе бидат зрната кога ќе ги исчистите. Секако избегнувајте плод кој има кафеави дамки или сува кора.
По берењето плодот останува свеж до две недели, ако е складиран на ладно и суво место, без дирекна сончева светлина. Ставете го во затворена кутија, па во фрижидер, така може да стои и два месеца. Исчистете го и ставете го во замрзнувач, може да го чувате до три месеци.
Чистење калинка
Кога ќе ја пресечете, половините потопете ги во сад со ладна вода и со раце одвојте ги зрната. Потоа тргнете ги мембраните кои се држат за зрната и исцедете ги зрнта. Уште еден начин е да ја превртите наопаку секоја половина над празен сад и да чукате со лажица додека испаднат зрната.
Каде се користи
Семките од калинка се вкусни во секое јадење, солено и слатко. Можете да го ставите во салати, каде ќе има и естетска функција или со месо како пилешко, свинско, јагнешко. Ако имате волја, направете сируп од калинки, а добар е и како десерт, т.е во колачи.
се држат за зрната и исцедете ги зрнта. Уште еден начин е да ја превртите наопаку секоја половина над празен сад и да чукате со лажица додека испаднат зрната.
Каде се користи
Семките од калинка се вкусни во секое јадење, солено и слатко. Можете да го ставите во салати, каде ќе има и естетска функција или со месо како пилешко, свинско, јагнешко. Ако имате волја, направете сируп од калинки, а добар е и како десерт, т.е во колачи.