• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Дом

Калинките се многу здрави

by РиД 10/11/2012 0 Comment
 Калинките се многу здрави

Можеби на прв поглед, однадвор калинката не е привлечна, но внатре крие вистинско богатство од вкусови и здравје. Не го пропуштајте овој есенски благодет и откријте зошто е идеален.

Зрната од калинката се идеални за грицкање меѓу оброци, но можете да го користите и заедно со друго овошје, како и во некои рецепти. Во една чаша зрна има само 90 калории, инаку содржи витамини А и Б, како и калиум. Овој вкусен плод е еден од најстарите на земјата и датира од античко време. Расте во Иран и северна Индија, а го одгледуваат и во многу европски земји, вклучувајќи ја и Македонија. Постојат повеќе сорти калинка кои варираат по бојата однадвор од портокалова до темноцрвена.

Како да изберете калинка

Плодот е спремен за конзумирање веднаш штом се набере, а вообичаено на пазарите го има од октомври до јануари. Кога купувате калинка бирајте ги округлите и темно црвени или розеникави плодови. Колку е поголема калинката, посочни и слатки ќе бидат зрната кога ќе ги исчистите. Секако избегнувајте плод кој има кафеави дамки или сува кора.

По берењето плодот останува свеж до две недели, ако е складиран на ладно и суво место, без директна сончева светлина. Ставете го во затворена кутија, па во фрижидер, така може да стои и два месеца. Исчистете го и ставете го во замрзнувач, може да го чувате до три месеци.

Чистење калинка

Кога ќе ја пресечете, половините потопете ги во сад со ладна вода и со раце одвојте ги зрната. Потоа тргнете ги мембраните кои се држат за зрната и исцедете ги зрнта. Уште еден начин е секоја половина да ја превртите наопаку над празен сад и да чукате со лажица додека испаднат зрната.

Каде се користи

Семките од калинка се вкусни во секое јадење, солено и слатко. Можете да го ставите во салати, каде ќе има и естетска функција или со месо како пилешко, свинско, јагнешко. Ако имате волја, направете сируп од калинки, а добар е и како десерт, т.е во колачи.

Корисноста на калинките
Можеби на прв поглед, однадвор калинката не е привлечна, но внатре крие вистинско богатство од вкусови и здравје. Не го пропуштајте овој есенски благодет и откријте зошто е идеален.
Зрната од калинката се идеални за грицкање меѓу оброци, но можете да го користите и заедно со друго овошје, како и во некои рецепти. Во една чаша зрна има само 90 калории, инаку содржи витамини А и Б, како и калиум. Овој вкусен плод е еден од најстарите н аземјата и датира од античко време. Расте во Иран и северна Индија, а го одгледуваат и во многу европски земји, вклучувјќи ја и Македонија. Постојат повеќе сорти калинка кои варираат по бојата однадвор од портокалова до темноцрвена.

Како да изберете калинка
Плодот е спремен за конзумирање веднаш штом се набере, а вообичаено на пазарите го има од октомври до јануари. Кога купувате калинка бирајте ги округлите и

темно црвени или розеникви плодови. Колку е поголема калинката, посочни и слатки ќе бидат зрната кога ќе ги исчистите. Секако избегнувајте плод кој има кафеави дамки или сува кора.
По берењето плодот останува свеж до две недели, ако е складиран на ладно и суво место, без дирекна сончева светлина. Ставете го во затворена кутија, па во фрижидер, така може да стои и два месеца. Исчистете го и ставете го во замрзнувач, може да го чувате до три месеци.

Чистење калинка
Кога ќе ја пресечете, половините потопете ги во сад со ладна вода и со раце одвојте ги зрната. Потоа тргнете ги мембраните кои

Корисноста на калинките

Можеби на прв поглед, однадвор калинката не е привлечна, но внатре крие вистинско богатство од вкусови и здравје. Не го пропуштајте овој есенски благодет и откријте зошто е идеален.

Зрната од калинката се идеални за грицкање меѓу оброци, но можете да го користите и заедно со друго овошје, како и во некои рецепти. Во една чаша зрна има само 90 калории, инаку содржи витамини А и Б, како и калиум. Овој вкусен плод е еден од најстарите н аземјата и датира од античко време. Расте во Иран и северна Индија, а го одгледуваат и во многу европски земји, вклучувјќи ја и Македонија. Постојат повеќе сорти калинка кои варираат по бојата однадвор од портокалова до темноцрвена.

Како да изберете калинка

Плодот е спремен за конзумирање веднаш штом се набере, а вообичаено на пазарите го има од октомври до јануари. Кога купувате калинка бирајте ги округлите и темно црвени или розеникви плодови. Колку е поголема калинката, посочни и слатки ќе бидат зрната кога ќе ги исчистите. Секако избегнувајте плод кој има кафеави дамки или сува кора.

По берењето плодот останува свеж до две недели, ако е складиран на ладно и суво место, без дирекна сончева светлина. Ставете го во затворена кутија, па во фрижидер, така може да стои и два месеца. Исчистете го и ставете го во замрзнувач, може да го чувате до три месеци.

Чистење калинка

Кога ќе ја пресечете, половините потопете ги во сад со ладна вода и со раце одвојте ги зрната. Потоа тргнете ги мембраните кои се држат за зрната и исцедете ги зрнта. Уште еден начин е да ја превртите наопаку секоја половина над празен сад и да чукате со лажица додека испаднат зрната.

Каде се користи

Семките од калинка се вкусни во секое јадење, солено и слатко. Можете да го ставите во салати, каде ќе има и естетска функција или со месо како пилешко, свинско, јагнешко. Ако имате волја, направете сируп од калинки, а добар е и како десерт, т.е во колачи.

се држат за зрната и исцедете ги зрнта. Уште еден начин е да ја превртите наопаку секоја половина над празен сад и да чукате со лажица додека испаднат зрната.

Каде се користи
Семките од калинка се вкусни во секое јадење, солено и слатко. Можете да го ставите во салати, каде ќе има и естетска функција или со месо како пилешко, свинско, јагнешко. Ако имате волја, направете сируп од калинки, а добар е и како десерт, т.е во колачи.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 660

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: kalinka vitamini zdravje витамини здравје калинка
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved