• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Багети со кашкавал и лук

by РиД 04/11/2012 0 Comment
 Багети со кашкавал и лук

Состојки:

– 400 г брашно, 250 мл топла вода, 1 лажица мед, 1 пакетче сув квасец, 1 лажичка сол, маслиново масло, 100-150 г кашкавал чедар или друг по избор, 120 г путер со лук

Приготвување:

Во голем сад ставете ги водата, медот, квасецот и оставете да стасува околу 5 минути. Откако ќе видите дека е активен квасецот додајте ја солта и брашното. Почнете да мешате со миксер (со специјални маталки за тесто) додека добиете воедначено тесто. Намрсете го готовото тесто со масло, и страниците од садот, па покријте со најлонска фолија и оставете да стасува тестото околу еден час или додека се удвои количината. Потоа разделете го тестото на два дела и формирајте долги багети. Ставете ги на плех со хартија за печење. По желба завиткајте ги спирално и оставете ги да стасуваат покриени со најлонска фолија 30 минути. Загрејте ја рерната на 250 степени. Кога ќе биде загреана рерната, намалете ја температурата на 200 степени, тргнете ја фолијата и ставете да се печат 20 минути. За тоа време исечкајте го кашкавалот на тенки резанки. Ставете го путерот да се стопи во сад на шпорет. По 20 минути извадете ги багетите од рерна и премачкајте ги добро со топениот путер. Нека се печат уште 5- 7 минути или додека почне лебот да добива златно жолта боја. Извадете ги од шпорет и оставете да се ладат 15 минути. Засечете со нож мали резови на површината од багетите и прво со четка премачкајте во вдлабнатините со топениот путер со лук. Потоа наполнете ги резовите со резанки кашкавал. Ставете да се печат уште 3- 5 минути, додека се стопи кашкавалот целосно. Послужете веднаш.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 544

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: baget kaskval leb luk багет кашкавал леб лук
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved