• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Дом

Митови за микровалната печка

by РиД 09/03/2015 0 Comment
 Митови за микровалната печка

Со години се зборува за потенцијалите опасности кои можат да се појават поради подгревање на храната во микровалната печка, но според најновите сознанија во тоа има и многу митови.

1. Храната од микровална е помалку хранлива

Директорот на Центарот за истражување на престижниот универзитет Јејл, Давид Кац, не се сложува со ова и смета дека микробрановите со кои се обработува храната не влијаат негативно на нејзината нутритивна вредност. Тоа важи за витаминот Ц,, омега 3 масните киселини или биофлавоноидите, кои генерално се чувствителни на топлината. Исто така зеленчукот ќе изгуби дел од витамините кога се вари во вода, а ако во микровална печка користите малку вода за готвење, дури и ќе добиете повеќе хранливи нутриенти.

2. Храната не смее да се подгрева во микровална

Ова тврдење за жал е точно но само ако употребувате несоодвени садови. Имено треба да избегнувате пластични садови кои не се наменети за греење во микровална, бидејќи можат да испуштат опасни материи како BPA и фталати, кои се мешаат со храната. Некои студии тие опасни врски ги поврзуваат со дебелината и карциномите. Дури и големото истражување на Enviromental Health Perspectives од 2011 година потврди дека овој проблем постои и со садовите кои имаат ознака дека не содржат BPA состојки, а биле вклучени 455 садови, од шишенца за бебиња до садови за чување храна.

3. Подгреаната тестенина е поздрава

Ова може да се гледа двонасочно, бидејќи научниците и лекарите тврдат дека не е доволно истражено. Неодамнешниот експеримент на Би-Би-Си така ги поттикна гласините дека повторно подгреаната и изладена тестенина во микровална го намалува ризикот од пораст на глукоза во крвта за 50%, поради т.н. отпорен скроб. На тој начин телото користи помалку шеќери и калории, но внимавајте, тоа е само една теорија. Исто така докторката Денис Робертсон од универзитетот во Суреј, откри дека изладените тестенини му овозможуваат на телото да ги третира како влакна и така да создаде помал раст на глукоза и да ги нахрани добрите бактерии кои ги има во системот за варење. Но, немојте да се возбудувате премногу, бидејќи сето тоа допрва треба да се докаже.

4. Колку микробрановите продираат во храната

Доктор Давид Кац вели дека микробрановите во храната влегуваат 2,5 до 3 см. Тоа не е проблем при подгревањето, туку при готвењето храна. Ако сакате да печете месо или да готвите некоја храна, постои можност средината да остане жива, а тоа може да доведе до труење со храна. Затоа микровалната се препорачува за подгревање на храна.

5. Микровалната не е опасна за здравјето

По долги години полемизирање поголем дел од научниците се сложуваат дека микробрановите кои впрочем овозможуваат да се подгрее храната, не прават ништо опасно за човековото здравје, а Кац нагласува дека треба да се отфрли сега веќе старинското уверување дека таа не‘ зрачи додека стоиме пред нејзе.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 428

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: mikrovalna podgrevanje hrana stetnost zdravje здравје микровална подгревање храна штетност
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved