Овошјето и зеленчукот се ваши најмоќни сојузници во борбата со целулит
Краставицата е зеленчук кој помага во намалување на целулитот бидејќи спаѓа во групата продукти кои се многу богати со вода. Со конзумирањето се поттикнува излачувањето на водата од организмот и исфрлање на токсините.
На појавата на целулитот влијаат коефинот и никотинот, а лукот е добар избор во борбата со овој естетски проблем. Според најновите истражувања тој е добар во превенцијата на прекумерното дебелеење, како и пожелен дел во секоја диета, бидејќи е добар за губење на вишокот килограми бидејќи го забрзува метаболизмот и ги топи масните наслаги, а со тоа го отстранува целулитот.
Кељот е моќен сојузник во борбата со целулитот бидејќи е богат со витамин Ц, калиум и калциум. Исто така содржи супстанции кои го врзуваат калциумот од другите продукти и во себе има малку калории кои воопшто не содржат масти поради што е идеален избор за диета. Брокулата содржи липонска киселина која помага во превенција на стврднување на колагенот, како и голема концентрација на витамин Ц и е одличен избор на диететски влакна. Исто така е богат извор на калциум кој е клучен во борбата со целулитот.
Бананите содржат големи количини натриум и калиум поради што е одлична ужина за жените кои имаат многу целулит. Имено натриумот овозможува подобро хидрирање на телото што е клучен фактор за уништување на целулитот, а калиумот го исфрла вишокот. Познато е дека бананите го подобруваат протокот на крвта во телото и со тоа овозможуваат клетките да добијат доволно хранливи материи. Подобриот проток на крвта му овозможува на организмот подобро да се ослободи од токсините кои можат да бидат одговорни за создавање на целулит.
Ананасот покрај голема количина витамин Ц и калиум содржи ензим бромелин кој поматга во варење на протеините. Овој ензим исто така помага во чистењето на крвните садови од вишокот наслаги, што има благотворно дејство на циркулацијата на крв низ кожата. Најголема количина на бромелин има во цврстиот дел од ананасот, кој иако не е вкусен како сочниот, сепак може да се јаде.
Крушите се препорачуваат поради високото ниво на јод кое го содржат, а е неопходен за правилно функционирање на штитната жлезда, која ако е со успорена активност за последица има зголемување на телесната маса и потешкотии при губењето на килограмите. Исто така јодот е добар антиоксиданс, а токсините се клучен причинител за целулит. Уште еден моќен антиоксиданс се боровинките.