• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

5 растенија кои ќе ви помогнат да го освежите домот

Личност што сака кучиња наспроти личност што сака мачки: уникатни

Дали е можно да се забремени во тек на менструација?

Мал или голем дом, што е подобро?

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Солени залачиња

by РиД 09/11/2017 0 Comment
 Солени залачиња

Состојки 
За переците: – 1 1/2 чаша топла вода, 2 лажици кафеав шеќер, 1 пакетче сув квасец, 90 г стопен путер, 2 1/2 лажички хималајска сол, 4 1/2 – 5 чаши брашно, масло, 180 мл вода, 1/2 чаша сода бикарбона (за варење на тестото), 1 јајце изматено со 1 лажица ладна вода, крупна морска сол
За сосот од сирење: 1/2 лажица несолен путер, 1/2 лажица брашно, 1/2 чаша меко, 230 г рендан чедар кашкавал

Приготвување
За переците – измешајте 1 1/2 чаша вода, шеќерот, квасецот и путерот во сад со миксер, со маталки за тесто, додека добро се измешаат. Оставете да стои пет минути. Додјте ги солта и брашното и миксирајте додека добиете мазно тесто кое се двои од садот. Ако тестото е многу меко, додајте брашно постепено, додека стане нелепливо. Извадете го тестото на работна површина и месете го со раце додека се воедначи. Вратете го во садот претходно намачкан со масло, премачкајте го тестото со масло и покријте го садот со фолија, паоставете го на топло да стасува еден час.
Трите чаши вода измешаје ги со содата и ставете да зоврие на тивко.
Стасаното тесто размесете го на работна површина, па исечете го на мали парчиња и ставајте ги во садот со вода да се варат по 30 секунди. Вадете ги со голема решеткаста лажица и ставајте ги во плех обложен со хартија за печење, на доволно растојание да не се лепат. Премачкајте ги на површината со матеното јајце и посипете ги со морска сол. Печете ги 15-18 минути во рерна загреана на 200 степени. Извадете ги да се изладат пред да ги јадете.
За сосот – стопете го путерот во сад на средна температура. Додајте го брашното и пржете една минута. Додајте го млекото и варете со постојано мешање, додека се згусне. На крај тргнете го садот од оган и додајте го ренданиот кашкавал. Промешајте да се соедини смесата. Послужете со солените залачиња.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 244

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

17:04 12 Jul 2023

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

16:55 12 Jul 2023

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни за вашето дете

16:32 12 Jul 2023

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

15:56 12 Jul 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2023. All Right Reserved