• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

5 растенија кои ќе ви помогнат да го освежите домот

Личност што сака кучиња наспроти личност што сака мачки: уникатни

Дали е можно да се забремени во тек на менструација?

Мал или голем дом, што е подобро?

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Внимателно со солта и лимонот при маринирање месо

by РиД 16/02/2022 0 Comment
 Внимателно со солта и лимонот при маринирање месо
фото: pixbay

Наједноставен начин да го збогатите вкусот на вашата храна без многу напор е да приготвите добра маринада, ако приготвувате месо, односно прелив ако сте решиле да приготвите салата.

Маринади
Тие се незаменливи ако сакате да им дадете незаборавен вкус на месото или рибата, а воедно помагаат и да омекнат продуктите, што ќе го скрати времето за готвење. Ако само обичното зачинување со сол и црн пипер го прави јадењето повкусно, помислете што може да направи добра маринада во која сте користеле свежи зачински билки, чили пиперчиња и суви зачини.
Кога приготвувате маринада, најважно е да не додавате сол, бидејќи таа ги извлекува соковите од месото и со тоа наместо да го омекне ќе го направи потврдо. Лимоновиот сок или сокот од лимета исто така треба да ги користите внимателно, бидејќи тие буквално „го варат“ месото или рибата. Затоа подобро е да посипете свеж лимонов сок врз веќе приготвеното јадење од месо или риба, токму пред да го послужите.
Секогаш приготвувајте свежа маринада, наместо да користите веќе еднаш искористена која веќе била во допир со свежо месо или риба, бидејќи така се огромни шансите да ја затруете храната. Ладно цеденото екстра девствено маслиново масло слободно избегнете го, бидејќи не прави разлика кога храната ќе е зготвена. Било кое масло без вкус (тука се мисли на масла со зачински билки во нив) е добро за маринирање, бидејќи има улога на сврзна состојка во маринадата и ги поврзува сите други вкусови.

СОВЕТ ПЛУС – за наједноставни маринади кои ќе му дадат убав вкус на месото и рибата, грубо исечкајте една рака мешани зачински билки, згмечете 3-4 чешниња лук (не мора да ги лупите) и додајте една лажичка црн пипер во зрно и добра количина маслиново масло. Состојките оставете ги да се маринираат неколку часа.
Запомнете – наједноставните и најефективни маринади се оние кои се направени со многу свежи зачински билки како: мајчина душичка, рузмарин, жалфија и лаворов лист се одличен избор за месо, додека зачинските билки со помалку интензивен вкус, како магдонос, анасон, добро се комбинираат со риба. За ориентално зачинета маринада, додадете свежо исечкан ѓумбир измешан со некоја зачинска билка, чешне лук и рендана кора од лимета. Обилно додајте масло и оставете да се маринира месото или рибата неколку часа пред готвење.

Преливи
Додека маринадите се направени за да се даде вкус на јадењето пред готвење, преливите се совршени за подобрување на вкусот на веќе приготвено јадење, свеж зеленчук или салати. Златно правило е да не се претерува со додавање многу прелив во храната, бидејќи салатата ќе стане мека и непријатна за јадење, а воедно ги зголемува калориите.

СОВЕТ ПЛУС – чинија салата без прелив е без вкус. Доволно е да додадете малку прелив и ќе забележите како станува повкусна. Иако маслиновото масло има најдобра репутација за готвење салати, сепак дајте им прилика и на другите масла кои се подеднакво здрави, како на пример масло од лен, од семки од тиква и сл. Ако купувате маслиново масло само за преливи тогаш изберете го најквалитетното, ладно цедено, бидејќи во него се задржани здравите состојки. Маслата од јаткасти плодови, ако успеете да ги најдете, се исто така добри за салати. Кремастиот прелив кој содржи мајонез, има многу калории затоа заменете го со ниско-калоричен јогурт. За екстра вкус додајте малку таан, свежи зачини, чили сос и малку ситно сечкан лук.
Преливот на база на оризов оцет е совршен бидејќи нема калории, маснотии и холестерол, па ако го најдете во подобро снабдените маркети, задолжително купете го – одличен е за инстантно зачинување салати.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 291

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: маринада месо прелив салата
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

17:04 12 Jul 2023

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

16:55 12 Jul 2023

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни за вашето дете

16:32 12 Jul 2023

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

15:56 12 Jul 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2023. All Right Reserved