Видот веднаш по раѓање на бебето не е потполно развиен, односно неколку месеци после раѓањето, видните дразби го започнуваат интензивниот развој на видот. Иако навидум може да се чини дека сè е во ред, со наполнување на третата година, родителите треба да го однесат своето дете на превентивен, односно рутински преглед кај офталмолог.

Училишниот период е време кога детето при интензивниот раст и развој може да биде изложено на различни негативни влијанија од средината, кои треба да на време да ги препознаете и реагирате пред да се предизвика поголема штета.

Детските лаги се најмногу присутни во тинејџерските години и се намалуваат во адолесценцијата. Секој родител знае како неговото дете дише, но некогаш може да направи превид и да не ја препознае лагата.

Создавањето на забите започнува уште во феталниот период некаде од 6-10 недела од бременоста, додека при раѓање кај бебето веќе се оформени сите јадра или герминалните центри за млечните заби. На растот, обликот и структурата на забите има големо влијание начинот на исхрана на мајката. 

Додека некои мајки не можат да дочекаат, други со сентименталност гледаат на престанокот на доење. Светската здравствена организација (СЗО) и македонските педијатри го препорачуваат доењето како единствена храна за бебето најмалку до шест месеци, по што бебето треба постепено да почне да се навикнува на овошни и зеленчукови кашички, но при тоа со дењето не треба да се престане, туку само да се намали бројот на подои.

Вашето детенце совлада многу вештини – научи да оди, зборува, јаде со лажица, но остана само да се одвикне од пелените. За многумина овој период е прилично стресен. Експертите велат дека најчеста причина за маки во овој период е што се почнува пред да биде детето спремно.

Цуцлата лажливка нуди удобност не само за детето, туку и за родителите, затоа што најбрзо го смирува детето. Но кога ќе дојде време да се ослободите од нејзе засекогаш, тоа може да биде потешко отколку што очекувавте. Некогаш за тоа не сте подготвени, ниту вие, ниту детето.

Развојното пореметување на колкот е најчестата мана на системот за движење во детската возраст. Ова подмолно заболување не се знае зошто точно настанува, но се знае дека дирекно влијае на анатомските промени на сите структури на зглобот од колкот. Најчести степени на пореметување се:

Бебето почнува да плаче и вие се обидувате да го нахраните, но не е гладно. Му ги менувате пелените, сè уште не е задоволно, но вие немате поим во што е проблемот. Очајно посакувате да му помогнете, ама не знаете што сака? За среќа не мора да чекате да почне да зборува за да можете да го разберете, бидејќи тоа веќе комуницира со вас – со својот говор на телото и други знаци. 

Kога новороденчето ќе стаса дома, родителите целосно се посветени да ги обезбедат идеалните услови за него. Од тоа со која температура треба да е во собата, до тоа како да го облечат после бањање.