Мед и цимет за здравје
Колку и да не им се допадне ова на фармацевтските и козметичките компании, медот и циметот се природна комбинација која може да помогне во подобрување на здравјето и избегнување на некои несакани состојби. Медот кој се произведува речиси во сите земји во светот, стручњаците го сметаат за најефикасен лек за сите видови болести. Една од главните причини е што од негово конзумирање не можат да се појават несакани последици. А ако се зема во вистински дози и во комбинација со цимет, тој може да биде лек, дури и кај дијабетичарите. Еве ги најновите сознанија од американските истражувачи
Болести на срцето и крвотокот
Направете паста од мед и цимет во прав. Намачкајте ја на леб и јадете ја секој ден за појадок наместо џем или мармалад. Го спречува наталожувањето на холестеролот во артериите и го спречува срцевиот удар. Исто така, лицата кои веќе имале срцев удар, со секојдневно комбинирање на оваа мешавина, го заштитуваат своето срце од следен инфаркт. Редовното конзумирање на пастата од мед и цимет, ја намалува појавата на губење здив и тахикардија. Исто така откриено е дека помага во ревитализација на артериите и вените.
Артритис
Пациентите со артритис треба дневно (наутро и навечер) да земаат по една чаша топла вода со 2 лажици мед и едно мало лажиче цимет во прав. Со тоа ќе помогнат во намалување на симптомите од артирис. Во едно истражување извршено во институт во Копенхаген, при третирањето на 200 пациенти, секој ден со мешавина од една лажица мед и пола лажичка цимет во прав, пред појадок, кај 73 пациенти целосно ја снемало болката за еден месец, а поголем дел од пациентите можеле слободно да се движат без болка.
Инфекции на мочниот меур
Земете две лажици цимет во прав со една лажичка мед во чаша со топла вода и испијте ја. Ги уништува бактериите во бешиката.
Зголемен холестерол
Две лажици мед и три лажички цимет во прав измешајте ги со 450 мл чај, давани на пациент со зголемен холестерол, забележано е дека по два часа го намалува холестеролот за 10 проценти. Исто како кај пациентите со артитис, ако се зема ова секој ден три пати дневно, може да се излечи проблемот со холестеролот.
Настинка
Секој кој има проблем со чести настинки, може да си помогне со една лажица млак мед (никако не го зовривајте медот, само можете да го затоплите) со ½ лажица цимет во прав, еднаш дневно во текот на три дена. Помага и за проблеми со синуси. Освен тоа дневното земање мед со цимет о зајакнува целокупниот имунитет. Додека од Шпанија научниците тврдат дека медот содржи природна состојка која помага во уништување на предизвикувачите на грип.
Проблеми со стомакот
Медот земен со цимет во прав ги лекува стомачните проблеми, а може да излечи и стомачен чир. Во Јапонија направено е истражување и докажано е дека медот измешан со цимет во прав помага против стомачните гасови. Доколку посипете малку цимет во прав, на лажица мед и го земете пред јадење, помага при намалување на киселините во желудникот и подобро се вари храната.
За долг живот
Чајот од мед и цимет во прав, ако се зема секојдневно, го продолжува животот. Ставете 4 лажици мед, една чажица цимет во прав и три филџани врела вода за да го подготвите чајот. Пијте по ¼ чаша неколку пати на ден. Ова има уште едно благотворно дејство – ја одржува кожата свежа и мека.
За болно грло
Ако ве гребе грлото или го чувствувате како суво, рапаво, земете една полна лажица мед и голтајте го полека. Повторете на секои три часа, додека почувствувате подобрување.
Проблеми со кожата
Доколку имате акни, три лажици мед со една лажица цимет во прав измешајте ја во паста и премачкајте ги местата со акни, навечер пред спиење, а наутро измијте го лицето со топла вода. Во тек на две недели повторувајте ја постапката и ќе ги отстраните акните од корен.
Освен тоа медот измешан во ист сооднос со цимет во прав, ги лекува деловите од кожата зафатени со егзема и други кожни инфекции.
Слабеење
Секој ден половина час пред појадок, на гладно, и навечер пред спиење испијте мед и цимет во прав со една чаша зовриена вода. Со редовно конзумирање, ќе забележите дека слабеете, а ако продолжите со оваа навика, во вашето тело нема да се акумулираат мастите.
МЕДОТ – е единствената храна на планетава која никогаш не се расипува, односно има неограничен рок на траење. Што ако се претвори во шеќер? Всушност медот (квалиетниот и природен) секогаш е мед. Но ако го чувате во темно и ладно место долго време, тој кристализира. За да го вратите во течна состојба, ставете ја теглата во топла вода и ќе почне да станува течен. Никогаш не го зовривајте медот и не го ставајте во микровална. Тоа ги уништува корисните ензими кои ги содржи.