Вашето детенце совлада многу вештини – научи да оди, зборува, јаде со лажица, но остана само да се одвикне од пелените. За многумина овој период е прилично стресен. Експертите велат дека најчеста причина за маки во овој период е што се почнува пред да биде детето спремно.

Цуцлата лажливка нуди удобност не само за детето, туку и за родителите, затоа што најбрзо го смирува детето. Но кога ќе дојде време да се ослободите од нејзе засекогаш, тоа може да биде потешко отколку што очекувавте. Некогаш за тоа не сте подготвени, ниту вие, ниту детето.

Развојното пореметување на колкот е најчестата мана на системот за движење во детската возраст. Ова подмолно заболување не се знае зошто точно настанува, но се знае дека дирекно влијае на анатомските промени на сите структури на зглобот од колкот. Најчести степени на пореметување се:

Бебето почнува да плаче и вие се обидувате да го нахраните, но не е гладно. Му ги менувате пелените, сè уште не е задоволно, но вие немате поим во што е проблемот. Очајно посакувате да му помогнете, ама не знаете што сака? За среќа не мора да чекате да почне да зборува за да можете да го разберете, бидејќи тоа веќе комуницира со вас – со својот говор на телото и други знаци. 

Kога новороденчето ќе стаса дома, родителите целосно се посветени да ги обезбедат идеалните услови за него. Од тоа со која температура треба да е во собата, до тоа како да го облечат после бањање. 

Едно од најчесто поставуваните прашања од страна на родителите кои добиле принова е, кога да биде првата прошетка со нивното бебе надвор во природа. Секако дека престојот на бебето и мајката на свеж воздух е предуслов за здрав развој на бебето, го подобрува сонот, апетитот, расположението, го подигнува имунитетот и ја подобрува општата состојба на детето. Но неговото прилагодување треба да биде постепено.

По доаѓањето на свет на новиот член во семејството, започува периодот познат како „леунство“. Тоа се првите 30-40 дена од животот на бебето, во кои тоа и мајката се најранливи и најчувствителни.


Кога детето ќе наполни девет месеци или година, повеќето мајки се враќаат на работа и тогаш се појавува дилемата, кому да се довери грижата за детето. Дали да се избере градинка, дадилка или баба/дедо сервис? Секој од овие начини на чување има свои предности и мани.  

Со доволно напорна работа уште од најраната возраст, родителите можат да придонесат нивното дете максимално да го користи интелектуалниот капацитет понатаму во животот.

Кога ги набљудувате туѓите деца, многу е лесно во својата фантазија да одлучите каков родител ќе бидете и какво дете ќе воспитате. Но, реалноста, како и секогаш, е поинаква.

Најново на форумот

  • No posts to display.