Оваа тема ги измачува сите новопечени родители, оти најчесто се наидува на различни совети од тоа дека воопшто не е потребен до тоа дека мора да се носи до шест месеци.

Самото слушање втор јазик кај бебињата помага во развивање на когнитивните вештини уште пред да прозборат. А вие можете да им помогнете во тоа.  Едно истражување направено во Универзитетот во Вашингтон, над 16 бебиња, покажало дека бебињата растени во билингвална средина развиваат подобри когнитивни вештини, кои подоцна во животот им се повеќе од потребни. 

Ако имате тинејџер дома, сигурно сте имале ситуации со постојано лутење, расправање и изливи на бес. За него на оваа возраст најголем предизвик е да најде истомисленици, пријатели и што повеќе луѓе кои го разбираат. 

Дислексијата е една од специфичните пречки во учењето и се појавува насекаде без разлика на културата и јазикот. Се појавува дури и кај надарените, креативни и успешни деца, а најголем проблем е неинформираноста на луѓето поради што често ваквите деца ги стигматизираат беспотребно

Видот веднаш по раѓање на бебето не е потполно развиен, односно неколку месеци после раѓањето, видните дразби го започнуваат интензивниот развој на видот. Иако навидум може да се чини дека сè е во ред, со наполнување на третата година, родителите треба да го однесат своето дете на превентивен, односно рутински преглед кај офталмолог.

Училишниот период е време кога детето при интензивниот раст и развој може да биде изложено на различни негативни влијанија од средината, кои треба да на време да ги препознаете и реагирате пред да се предизвика поголема штета.

Детските лаги се најмногу присутни во тинејџерските години и се намалуваат во адолесценцијата. Секој родител знае како неговото дете дише, но некогаш може да направи превид и да не ја препознае лагата.

Создавањето на забите започнува уште во феталниот период некаде од 6-10 недела од бременоста, додека при раѓање кај бебето веќе се оформени сите јадра или герминалните центри за млечните заби. На растот, обликот и структурата на забите има големо влијание начинот на исхрана на мајката. 

Додека некои мајки не можат да дочекаат, други со сентименталност гледаат на престанокот на доење. Светската здравствена организација (СЗО) и македонските педијатри го препорачуваат доењето како единствена храна за бебето најмалку до шест месеци, по што бебето треба постепено да почне да се навикнува на овошни и зеленчукови кашички, но при тоа со дењето не треба да се престане, туку само да се намали бројот на подои.

Вашето детенце совлада многу вештини – научи да оди, зборува, јаде со лажица, но остана само да се одвикне од пелените. За многумина овој период е прилично стресен. Експертите велат дека најчеста причина за маки во овој период е што се почнува пред да биде детето спремно.

Најново на форумот

  • No posts to display.