Фиброидниот тумор е познат и како леиомиом или миом, а претставува маса од згрутчено мускулно и фиброидно ткиво кое расте на ѕидот(некогаш и надвор) од матката. Може да биде мало како зрно грашок или големо како грејпфрут. Фиброидниот тумор се појавува кај 50 до 80 проценти жени.

 


Од многу, сè уште неразјаснети, причини секоја година се случуваат породувања пред терминот, односно пред навршена 37ма недела од бременоста. Децата родени пред 23та недела, во ретки случаи преживуваат, дури и со најдобрата нега и посебно опремени соби за интензивна нега на новороденчиња.

Намалувањето на бројот на еритроцити, кои носат кислород низ организмот, може да доведе до вртоглавици, дури и до губење на свеста. Честите нуспојави во бременоста се и намалување на крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта, што исто така предизвикува несвестици. Превентивно можете да делувате на следниве начини:

Поимите „прееклампсија“ и „проблематична бременост“ обично одат заедно. Освен ако не станува збор за компликации што се појавуваат кон крајот на пренаталниот период, многу жени дури и не знаат што е прееклампсија и какви се опасностите. Во случај на проблематична бременост во организмот на мајката настануваат компликации кои се закана за нејзиниот и животот на бебето. Таква е и прееклампсијата.

Дури и добрите девојки прават грешки. И понекогаш тие одбиваат несакана бременост, односно не сакајќи да станат мајки се решаваат да направат абортус.Според наше мислење, ова никогаш не е вистинското решение, освен ако здравјето на мајката не е загрозено. Намерното прекинување на бременоста може да остави трајни последици врз здравјето на жената. 

Додека сте бремени од голема важност е да останете физички активни, без одење во сала или вежбање со личен тренер.

Сите ги сакаат приказните поврзани со бременоста, особено оние смешните. Испраќањето на сопругот во два часот по полноќ во супермаркет да купи посебен вид сладолед или тегла кисели краставички, звучи смешно, но дали посебниот апетит за одредена храна е од „бебето“ или мајката сака да јаде посебен вид храна во необично време?

Во текот на бременоста негата на лицето не е поразлична од онаа која сте ја применувале претходно. Тоа значи дека можете да продолжите да ги користите истите препарати од предходно ако ви одговараат и годат на вашата кожа.

Шведскиот фотограф Ленарт Нилсон поминал 12 години од својот живот за да ги направи овие фотографии. Тој направил фотографии од фетусот како се развива во матката.

Хармони, пренаталниот тест е неинвазивен ДНК тест за утврдување на ризик од Даунов синдром, со голем процент на точност, а предноста во однос на инвазивните методи како амниоцентезата е што е едноставен и овозможува рано тестирање уште во десеттата недела од бременоста, без разлика на возраста на родилката.

Најново на форумот

  • No posts to display.