• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Бременост Сакам бебе

Фолна киселина во лебот за помалку случаи на спина бифида

by РиД 09/08/2012 0 Comment
 Фолна киселина во лебот за помалку случаи на спина бифида

Здравствените експерти од Британија бараат задолжително да се воведе збогатување на лебот со фолна киселина со цел да се намали бројот на новороденчиња родени со спина бифида. Оваа состојба е позната како аномалија на рбетниот столб и се појавува кај голем број новороденчиња секоја година. При тоа кај новороденчето не доаѓа до правилен развој на коските во рбетниот столб, па дел од рбетниот мозок излегува надвор. Се јавува поради неправилно затворање на ембрионалната неврална туба, во првите недели од бременоста, како резултат на недостиг од фолна киселина- најважниот од Б витамините.

Во Чиле било забележано дека драстично се намалил бројот на деца родени со оваа аномалија, откако минстерството за здравство донесло одлука да се додава одредена количина фолна киселина во брашно за приготвување леб.

Порано појавата на спина бифида била поврзувана со неправилната исхрана на доилките, односно дека е резулутат на недоволно јадење свежо овошје и зеленчук – кои се одличен извор на фолна киселина- во првите недели од бременоста.

– Повеќето жени имаат можност да внесуваат доволно фолна киселина со јадење квалитетна и избалансирана храна. Но, за да се намали ризикот од појава на спина бифида се препорачува дневно да внесуваат дополнително фолна киселина преку таблети – велат стручните лица.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 497

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: folna kiselina ishrana leb spina bifida бременост исхрана леб спина бифида фолна киселина
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved