• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Баварски переци

by РиД 03/08/2012 0 Comment
 Баварски переци

Состојки:
-3 лажици сув квасец, 50 мл врела вода, 300 мл топла вода, 1 лажица кафеав шеќер, 550 г брашно, малку сол, по 2 лажици сода бикарбона за секоја чаша вода која ќе ви треба за варење на переците, морска сол

Приготвување:

Ставете ја врелата вода со кафеавиот шеќер и квасецот во еден сад и оставете да стои околу пет минути. Во друг сад измешајте ги топлата вода, брашното и солта. Мешајте додека добиете еластично тесто. Тестото не мора да стасува. Загрејте ја рерната на 200 степени, а плехот обложете го со хартија за печење. Наполнете голем сад со вода до висина од 10 сантиметри (мерете со чаша од 250 мл) и за секоја чаша вода ставете по 2 лажици сода бикарбона во садот. Оставете смесата да зоврие на тивко, додека се раствори сода бикарбоната. Исечете го тестото на еднакви делови. Ставете го секое парче меѓу дланките и почнете да го обликувате во долг цилиндер. Потоа заврзете го во вид на перек и оставете да се одмори кратко на работна површина. Откако ќе завршите со обликувањето на переците, земајте еден по еден и ставајте ги во водата што врие. Со лажица држете го да биде под површината на водата околу 30 секунди, па извадете го. Ставајте еден по еден од переците, за да не се преварат. Готовите переци ставете ги на плехот со хартија за печење. Посипете ги со морска сол, ставете да се печат во рерна околу 20 минути, додека добијат убава боја. Сервирајте ги топли.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 399

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: bavarski pereci vareni баварски варени переци
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved