• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Со мали трикови избегнете ги најчестите грешки во готвењето

by РиД 28/04/2022 0 Comment
 Со мали трикови избегнете ги најчестите грешки  во готвењето

Подготовката на вкусен семеен оброк или вечера за пријателите, може да биде одлично искуство, а токму храната е вистински повод за дружење. Но една грешка е доволна да го расипе цело јадење, а малите грешки кои можат сè да расипат, се случуваат во најнеочекуваните ситуации.

Пред да почнете да готвите проверете ги сите состојки и внимавајте на рокот на траење. Ако ви се случи да заборавите нешто или да додадете погрешни состојки тоа е најчесто затоа што претходно не сте ги подготвиле сите потребни состојки. Покрај тоа можно е да ви се случи во тек на готвењето да го отворите фрижидерот и да сфатите дека токму најважната состојка ви фали. Затоа следен пат на кујнскиот пулт ставете ги сите состојки кои ви требаат, а тоа воедно ќе ви овозможи поголема ефективност во готвењето.

Тавата за пржење ја преполнувате
Колку и да се трудите, прженото месо не е вкусно. Причината може да биде токму во преполнување на тавата. Имено, при пржење (и печење) храната испушта влага, а ако се обидувате да ја зготвите во преполна тава, месото ќе се динста на пареа, наместо да се пржи. За да го избегнете тоа, ако немате доволно голема тава, подобро е да го готвите на повеќе пати или да користите две тавчиња. Истото важи и за печено месо.
Покрај тоа уште една прична печеното месо да не е доволно вкусно, може да биде недоволно загреаната тепсија. За да добиете вкусно и убаво испечено месо, прво загрејте ја тепсијата, внимателно додајте доволно масло, па откако тоа ќе се загрее, полека спуштете го месото. Корисен совет е месото пред печење да го ставите на кујнска хартија, за да се впие вишокот вода и да се спречи прскање при печење. Уште еден совет е да го одмрзнете месото пред подготовка и да отстои малку на собна температура. Не користете смрзнато или многу ладно месо. Така однадвор ќе биде добро испечено, а внатре ќе остане живо. Ова важи и за риба.

Користите стари состојки
Откако ќе потрошите само половина од зачинот за готвење, другата половина сигурно ќе ја складирате во фиока, а токму тоа може да ви го расипе специјалитетот. Имено користењето многу стари зачини и суви зачински билки на храната ќе ѝ даде чуден вкус. Сушените зачински билки препорачливо е да се чуваат шест месеци, не подолго, бидејќи потоа го губат вкусот. Покрај тоа, избегнувајте користење на исушен кашкавал и остатоци од одамна отворено вино. Таквите состојки ќе го расипат и најубавиот рецепт. Ако ви е жал да фрлате храна, дури и зачини, почнете да купувате мали пакувања, откако претходните ќе ги потрошите до крај.

Состојките за колачи не ги мерите пред готвење
Ако се прашувате како тоа еднаш колачите се супер меки и вкусни, а следен пат кршливи и цврсти, тоа е бидејќи не ги мерите на вага состојките потребни за нивна подготовка. Мерењето на суви состојки за приготвување колачи е единствен начин тие секогаш да бидат добри, бидејќи филџан брашно може да варира и до пет грама. Најдобрата алатка која ви треба е кујнската вага. Исто така внимавајте со прашокот за печиво, кој не смее да има изминат рок. Прашокот за печиво би требало да се чува на ладно и суво место, каде може да издржи 3-6 месеци. Ако е постар, постои опасност тестото да не нарасне.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 749

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: готвење остатоци од храна трикови
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved