• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Златни правила за подготовка на совршен бифтек

by РиД 03/06/2022 0 Comment
 Златни правила за подготовка на совршен бифтек
фото:pixabay

Без разлика дали сте дома или во природа подготвувате скара, подготовката на бифтек треба да е едноставна, зарем не?
За жал постојат нешта кои многумина од нас одбиваат да признаат дека можат да го уништат и најсовршеното парче месо. Но, добра вест е дека можете да ги следите овие неколку правила и многу брзо да станете вистински мајстор за подготовка на бифтек.

1. Правилно складирање на месото
Кога ќе купите убаво парче месо идеално е да го приготвите веднаш, или следниот ден. Но, со оглед дека тоа не е секогаш возможно, месото треба да го чувате во најладниот дел од замрзнувачот, добро затворен во кесичка во која нема да влегува воздух. Ако се решите да го приготвувате замрзнатото месо ставете го еден до два дена да се одмрзнува во фрижидер. Друг важен момент е ладното месо да не го ставите веднаш на скара. Така ќе добиете парче месо кое однадвор е препечно, а внатре сурово. Наместо тоа извадете го месото од фрижидер 30-60 минути пред да почнете да го готвите, отстранете ја кесичката и оставете го на собна температура.

2. Зачинете го во вистинско време
Многу дебати се водат за тоа кога е вистинското време  да се стави зачин на месото. Многумина ќе се сложат дека најдобро е бифтекот да се посоли претходната вечер и да се остави непокриен. Ако немате толку време, посолете го барем 40 минути пред готвење или најдоцна пред да го ставите на скара. Иако солта ја вади водата од месото, со доволно време таа повторно ќе се врати во вид на солена вода, која ќе го омекне месото.
На било кој начин да го готвите бифтекот, погрижете се температурата да е многу висока, бидејќи во спротивно месото нема да биде добро испечено. Во моментот кога ќе го ставите месото на скарата или во тавата, температурата ќе се намали, поради што едната страна на месото секогаш ќе изгледа повеќе испечена.

3. Ефект на “пренесена топлина“
Кај сите продукти, особено кај месото постои ефект на „пренесена топлина“. Еднаш кога ќе го тргнете месото од скара или тава, тоа уште некое време ќе се готви. Затоа извадете го од скара малку порано, инаку ќе добиете препечено месо. Потоа оставете го малку да се излади. Секој професионален готвач ќе ви каже дека најлоша работа која можете да ја направите е да го пресечете пред да се излади. Ако го оставите да одмори десеттина минути, сите природни сокови ќе се прошират низ месото и нема да се изгуби неговиот вкус и текстура.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 982

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: бифтек готвење подготовка
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved