• Маркетинг
  • Форум
  • За нас
Родители и деца Родители и деца

Актуелно

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат

Како правилно се полнат тестенините

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

Здрави навики кои ќе ве одржат млади засекогаш

Ако се мачите со алергии, еве кои миленичиња се соодветни

Патувањето со деца на одмор може да биде забавно

Дали вашата влезна врата треба да биде посветла или потемна

Родители и деца Родители и деца
  • Почетна
  • РИД
  • ДЕЦА
  • Сакам бебе
    • Бременост
    • Забременување
  • Љубов
  • Убавина
  • Дом
  • Кујна
  • Живот
  • Забава
  • Шопинг
    • За Родители
    • За Деца
      • Школо
      • Облека
      • Играчки
      • Забава
    • За Бебиња
      • Облека
      • Играчки
      • Опрема
    • За Дома
Кујна

Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти

by РиД 12/07/2023 0 Comment
 Тиквички – незаменливи се во салати, готвени јадења или десерти
фото: pexels

Сочни, вкусни и здрави, тиквичките во тек на летото ги има во изобилие, а ваше е само да изберете правилно. Потоа само ви останува да ги приготвите на омилениот начин или да најдете нови интересни рецепти.
Поради својот нетурален вкус и убава текстура, тие се одлични за подготовка на разни солени и слатки јадења. На 100 грама тиквички има само 17 калории, што е уште една причина зошто се толку омилени. Освен одличниот вкус, тиквичките се и многу здрави. Иако содржат дури 94 отсто вода, во својот состав имаат и добар процент витамини и минерали.

фото:pexels

1. Правилно изберете

Тиквичките се во сезона од јуни до август, но благодарение на модерните начини на одгледување, денес може да се најдат и во тек на целата година. Кај нас најчесто се достапни од мај, а при купување треба да обрнете внимание на неколку работи.

Сјајна и чиста кора – секогаш изберете ги плодовите со цврста, речиси сјајна кора. Избегнувајте тиквички кои имаат оштетна кора и дамки. Исто така обратете внимание на звукот – ако ја потчукнете тиквичката, звукот не треба да шуплив – тоа обично е знак за престарени тиквички. Тие треба да се цврсти на допир. Меките тиквички најверојатно се набрани одамна и полека пропаѓаат.

Големина – кај повеќето тиквички таа е важен критериум за изборот. Иако тиквичките доаѓаат во најразлични големини, никако не ги бирајте најголемите – тие се набрани предоцна и голема е веројатноста дека внатре ќе се меки, со текстура како стиропор.

Највкусни се младите тиквички, мали или средни со тенка кора и нежна пулпа. Свежите тиквички се идеални за подготовка на разни салати, а ако се решите за топлинска обработка, внимавајте да не ги преварите.

Скалдирање – тиквичките морате да ги чувате во ладилник, најдобро одвоени во хартиени кесички. Пред складирање во фрижидер не ги мијте и избегнувајте пластични кеси, за да не се собира влага и да почнат да скапуваат. Во фрижидер можат да стојат до една недела. ако имате вишок тиквички, а не можете да ги изедете, можете да ги замрзнете во парчиња или пак сечени на коцки или стапчиња. Која било метода да ја изберете, зеленчукот темелно измијте го и исушете го пред замрзнување.

фото: pexels

2. Што да готвите со тиквичките?
Освен добро познатите пржени, похувани или свежи тиквички во салата, постојат многу интересни јадења кои можат да се приготват од нив. Можете да направите браунис, брз леб со тиквички, шпагети од тиквички и др. Но, наш денешен предлог се лазањи со тиквички. Сосот од месо се приготвува исто како за обичните лазањи, со пржен кромид, мелено месо, лук, доматен сос и зачини. Наместо бешамел се прави сос од 400 грама рикота и едно јајце. Додека тиквичките се користат наместо тестенини. За таа цел треба претходно да ги измиете, исечете на тенки ленти, посолите и да ги оставите да отстојат, па да ги испечете кратко во грил-тава. Потоа во тепсија редете еден ред тиквички, ред месо, ред сос со рикота и јајце, така додека ги потрошите состојките. На крај завршете со тиквички и печете ги покриени со фолија. Пред крај на печењето тргнете ја фолијата и ставете рендана моцарела, па нека се потпечат убаво.

 

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Post Views: 1,355

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Facebook-messenger
  • 0
    Email
Tags: зеленчук лазањи ручек тиквички
Previous post
Next post

РиД

administrator

Последни објави

Шакира ќе плати казна од 7,5 милиони евра за да не оди во затвор

13:46 20 Nov 2023

Деформитетите на рбетниот столб кај децата можат да се спречат со редовна физичка активност

12:47 20 Nov 2023

Како правилно се полнат тестенините

12:35 20 Nov 2023

Едноставно романтично-модната креаторка Вера Вонг советува како да го изберете вистинскиот парфем

12:17 20 Nov 2023

10 ГОДИНИ „ХЕЛЕН ДОРОН“ ВО МАКЕДОНИЈА – почна уписот во 17 училишта лидери во неформалното образование

22:36 05 Sep 2023

Родители и деца Родители и деца

Родители и деца е првиот македонски семеен портал наменет за сите родители и оние кои сакаат да станат родители.

[email protected]
[email protected]

Пребарувај по категории

Categories
Љубов Без категорија Бременост Деца Дом Живот За Деца Забава Забава Забременување Кујна РИД Сакам бебе Статии Убавина Школо Шопинг

Корисни линкови

За нас
Маркетинг
Импресум
Контакт
Форум Архива

Последни објави

Бременост

Што се случува со

Деца

Што се мери со

Дом

Што се афлатоксини?

Copyright 2025. All Right Reserved