Секундарната неплодност е неможност да се забремени иако двојката веќе има едно или повеќе деца заедно (или со друг партнер). Паровите кои ја доживуваат оваа состојба може да се соочат со низа физички и емоционални фрустрации, и покрај фактот дека во минатото немале проблем со репродукцијата.

Дали им кажавте на пријателите и семејството дека се обидувате да имате бебе? Ако е така, може да откриете дека некои од вашите најблиски ќе “полудат“ од среќа и ќе почнат да планираат многу работи за вас - без разлика дали станува збор за вашата мајка која ќе тргне во шопинг за бебешка облека или за најдобрата пријателка која ќе ви праќа списоци со популарни детски имиња.


Професорката Ен Гроновски со години се занимава со истражувања и објаснува зошто тестовите покажуваат лажни резултати. И покрај моќните маркетиншки убедувања дека домашните тестови се 99% точни, истражувањата покажуваат дека до 5% негативни резултати се лажни.

Жените кои работат во ноќни смени се во најголем број меѓу жените кои се обидуваат да забременат подолго  од една година. Ова го покажа едно истражување направено на 100.000 жени


Жените кои се на посебен режим на исхрана пред забременувањето, или ретко јадат појадок, поверојатно е дека ќе родат девојче, докажува една британска студија.

Сè повеќе и повеќе двојки страдаат од неплодност, а причините се комплицирани. За жал, многу луѓе од нивната околина не ја разбираат деликатноста на проблемот и ја влошуваат ситуацијата со нивниот безобразен став и бесмислено убедување.

Ако вашиот циклус е единственото нешто на кое обрнувате внимание кога ја планирате бременоста, не сте единствена. За повеќето жени забременувањето е голема непознаница

Ако сте убедени дека при нерегуларен циклус не е можно да одредите кога имате овулација, тогаш сте во заблуда. Иако ваквите циклуси навистина се проблематични за да се следи перидот кога може да се забремени, сепак е можно.

Како функционира вештачкото оплодување? Постои ли возрасна граница? Како постапката влијае на врската? Еве ги одговорите на најважните прашања за ИВФ постапката.

Во медиумите постојано кружат приказни за тоа како некои славни личности успеале да забременат по природен па и тоа во 40те или 50 те години, а тоа им дава лажна надеж на многу жени кои долго време се борат со стерилитетот или се обидуваат природно да забременат.

Најново на форумот

  • No posts to display.