Со тек на време пешкирите ја губат мекоста и стануваат груби и крути, па бришењето со нив е непријатно, како да ве гребат. За среќа има начин како да им се врати мекоста и пак да бидат како нови.


1. Не ја пренатрупувајте машината за перење - ако во машината ставите премногу алишта за перење, тоа ќе ги спречи пешкирите добро да се исперат и исплакнат. На нив можат да се задржат остатоци од детергенти и нечистотии, поради што на допир ќе бидат груби.

2. Умерено користете прашок за перење- ако ставите премногу детергент не само што алиштата и пешкирите што нема да се исперат добро туку постои опасност од остатоците на праѓок за перење да почнат да се развиваат бактерии и мувла. Покрај тоа од многу детергент, пешкирите ќе бидат крути на допир.

3. Протресете ги пешкирите пред да ги ставите во сушара - сушењето во сушара исто така може да ги направи груби. За да го избегнете тоа, протресете ги пешкирите пред да ги ставите во сушарата.

4. Наместо омекнувач користете алкохолен оцет - како и детергентот и остатоците од омекнувач можат да останат на пешкирите и така наместо помек да го направат тврд. Затоа се препорачува да го замените омекнувачот со алкохолен оцет кој има омекнувачки својства, а не се задржува на водените алишта. Дури препорачливо е омекнувач да користите на секое трето - четврто перење.дат груби. 2. Умерено користете прашок за перење- ако ставите премногу детергент не само што алиштата и пешкирите што нема да се исперат добро туку постои опасност од остатоците на праѓок за перење да почнат да се развиваат бактерии и мувла. Покрај тоа од многу детергент, пешкирите ќе бидат крути на допир. 3. Протресете ги пешкирите пред да ги ставите во сушара - сушењето во сушара исто така може да ги направи груби. За да го избегнете тоа, протресете ги пешкирите пред да ги ставите во сушарата. 4. Наместо омекнувач користете алкохолен оцет - како и детергентот и остатоците од омекнувач можат да останат на пешкирите и така наместо помек да го направат тврд. Затоа се препорачува да го замените омекнувачот со алкохолен оцет кој има омекнувачки својства, а не се задржува на водените алишта. Дури препорачливо е омекнувач да користите на секое трето - четврто перење.

Најново на форумот

  • No posts to display.