Дали вашето дете штом ќе стане додека заспие постојано зборува? Или е молчаливо? Каков и да е неговиот карактер, можете да му помогнете на своето дете да ги развива своите говорни вештини, а за тоа потребно е вежбање, исто како со читањето и математиката. Почнете со тоа што ќе бидете активен слушач.

За мајките е природно и очекувано да го посветат целото свое внимание и време на новороденото бебе. Впрочем девет месеци со нетрпение го очекувате моментот кога ќе го запознаете малото суштество кое растеше во вас. Сега кога конечно тој или таа е тука, вашите мајчински инстикти ви помагаат да го храните, пресоблекувате, нишкате, заспивате, бањање....

Повеќе од нас не можат да се сетат на времето преддвегодишната возраст, период што експертите го нарекуваат инфантилна амнезија". До нашите сеќавања пристапуваме на ист начин како што и ги зачувуваме, односно преку јазикот.

Рибиното масло дава енергија која го стимулира брзиот пренос на импулсите од една до друга клетка уште откако ќе се родиме. Тоа дава брзина на мислата, овозможува полесно складирање на податоците во меморијата и повторно преземање на податоците во зависност од потребата.

Коњуктивитис е воспаление на коњуктивата, проѕирната слузница која ја прекрива белката од окото и внатрешната површина на очните капаци. Иако може да биде алармантно, окото екстремно црвено и лесно се шири, коњуктивитисот обично не предизвикува тешки оштетувања на очите и видот.

Освен ако не сте светец, да се справите со дете кое е налутено и гневно е голем предизвик. Додека ниту еден родител не е воодушевен кога неговото дете има експлозивни испади, гневот е нормална и човечка емоција. Помогнете му на своето дете да развие добар капацитет за справување со својот гнев. 

Oвој викенд, на 26ти и 27ми март, во МОБ ќе се одржи новото издание на детскиот музички фестивал „Поточиња“. 

Житарките треба да се темел на исхраната, како за возрасните, така и за најмалите. Јаглехидратите се основа на исхраната бидејќи продуктите богати со шеќери и скроб се главниот извор на енергија за човечкиот организам.

Со 20 распродадени концерти во Македонскиот Народен Театар, 5+ Бенд убедливо ја одбрани титулата - најјакиот бенд на светот. Од почетокот на серијата концерти 5+ Бенд наполни 15 сали во МНТ, а пред нас се уште 5 незаборавни дружби.

Уписите во средните училишта наближуваат, а главна тема на разговор меѓу родителите и децата е секако кое школо да се избере. Тоа не е едноставно, а родителите треба да им овозможат на децата навремен пристап до вистинските информации кои ќе им го олеснат изброт.

Најново на форумот

  • No posts to display.