Не сакате да бидете здодевна трудница која се плаши од секоја најмала промена, но воедно, не смеете да си дозволите да ги игнорирате проблемите кои можат да се појават.

Голем број жени денес инсистираат на царски рез и кога тој не е неопходен. Пред да донесете одлука, треба да ги знаете сите предности, но и недостатоци од овој вид породување.

Поранешните студии веќе ја докажаа врската меѓу консумирањето алкохол во текот на бременоста со штетноста врз развојот на фетусот, сепак, најновите истражувања спроведени од страна на американски научници покажаа дека на децата чии мајки пиеле алкохол во текот на бременоста им се заканува губење на видот.

Кај нас сеуште важи традицијата дека нешта за бебето се купуваат уште пред да се роди. Оваа традиција потекнува од дамнешно време кога повеќето нешта биле изработувани рачно и требало време, додека се‘ се подготви.

Ако сте приврзаник на вегетаријанскиот начин на исхрана, сигурно се прашувате како да бидете сигурни дека се храните здраво пред, во текот на бременоста, како и додека доите.

Јогата е специфична дисциплина која бара водство, но ако навистина е невозможно да посетувате часови по јога можете да го направите следново нешто кое е многу едноставно и корисно. Станува збор за освестување и следење на стомачното дишење кое нема да ви одземе повеќе од десeттина минути.

Повеќе од 50% од трудните жени се здобиваат со преголем вишок килограми во бременоста. Иако докторот препорачува 15 килограми во текот на бременоста, има жени кои ќе качат и до 40 килограми.

Уринарните инфекции настануваат кога уринарниот систем е нападнат од одредена бактерија. Кај здрав организам урината е стерилна – во неа нема присуство на бактерии за разлика од други органски системи.

Ако сте бремени, присуството на одредена инфекција може да биде проблем, не само за вас. Некои од нив можат да бидат опасни за здравјето на вашето бебе.

Најново на форумот

  • No posts to display.