Од 1-ви март, во СЦ Борис Трајковски, трудниците ќе можат да посетуваат бесплатни часови по јога за трудници, а истите се реализирани во соработка со Министерството за здравство.

Драги идни мамички, еве неколку совети за вас кои се‘ уште се активни. Веројатно некои од нив еќе ги практикувате, но не е лошо и нешто ново да научите.

Додека трудниците кои го очекуваат бебето во летните месеци посебна грижа мораат да посветат на заштитата од високи температури, да се чуваат од сонце и жештина, зимските трудници треба да си го зајакнат имунитетот за да се одбранат од вообичаените сезонски настинки,

Стресот во бременоста го зголемува ризикот од појава на одредени фатални аномалии. Пред се‘ зголемена е опасноста од појава на срцеви мани, дефект на нервните цевки, како и различни нивоа и форми на расцеп ( расцеп на усните, непцето и сл.).

Некои правила кои порано важеа за бременоста не мора да значи дека и денес се важни. Оној миг кога ќе дознаете дека сте бремена и кога тоа ќе го кажете на одреден круг луѓе сите ќе почнат да ви даваат совети.

Појавувањето на симптомите кои укажуваат на бременост варира кај различни жени. Некои ги чувствуваат набрзо по зачнувањето, додека други жени ги чувсвтвуваат со недели подоцна.

CryoSave Македонија за сите идни мајки го претстави новиот неинвазивен пренатален ДНК тест за рана дијагностика на Даунов синдром и други хромозомски аберации.

 

Папочната врвца е богат извор на матични клетки. Тие се специјални бидејќи можат да се развијат во многу видови на различни човечки клетки, вклучувајќи крвни, нервни, кожни и сите други видови клетки во човечкиот организам.

Шеќерната болест (dijabetes mellitus), без разлика дали постоела пред бременоста или се појавила токму тогаш, е состојба која е поврзана со многубројни компликации за трудницата, фетусот и новороденчето.

Покрај фактот дека дебелината е се‘ поголем глобален проблем, она што загрижува е дека од ден во ден се зголемува бројот на дебели трудници.

Најново на форумот

  • No posts to display.