Џеки Таунсенд била како секоја дваесетгодишна девојка - вљубена, исполнета со живот и соништа за иднината....сè додека ракот на дебелото црево и‘ донесол целосно неочекуван пресврт.

Освен ако не сте девојка, која за прв пат има незаштитен секс со момчето, забременувањето во подоцнежните години може да биде голем предизвик

Според последните истражувања, само околу 30 % жени имаат проблем да забременат. Секако никој не може со сигурност да знае дали има проблеми, додека не почне да се обидува да забремени,

Што јадете додека се обидувате да забремените, е многу важно, а секако ќе биде и кога ќе забремените. Еве што треба, а што не, да јадете (пиете) за да бидете сигурни дека сте на добар пат до посакуваната и здрава бременост.

Оние кои го слушнале советот за забременување „опушти се и ќе се случи“, сигурно се прашуваат дали стресот навистина е толку моќен, да го спречува исполнувањето на нивниот сон.

Да се стане родител, колку и да изгледа лесно, е нешто кое бара да направите многу промени во вашиот живот, почнувајќи од планирањето на бременоста, до сите тековни навики.

По четири неуспешни ин витро обиди да забремени, Сара и Метју Кониерс, биле очајни дека никогаш нема да основаат семејство. Но по пет години, борба со стерилтетот тие се радуваат на раѓањето на нивните близнаци.

Сите откако ќе стапат во брак, сакаат што побрзо да го прошират своето семејство. Но тоа не секогаш лесно им оди од рака. Затоа, без разлика дали во скоро време планирате да останете бремени или пак за неколку години, поттикнете го вашиот партнер да ги примени следниве совети.

Гениталниот хуманпапилома вирус (HPV) , e најчестата сексуално трансмисива инфекција. Постојат повеќе HPV типови кои можат да ги инфицираат гениталните регии кај мажите и жените. Исто можат да бидат инфицирани и устата и грлото. Најголем број од луѓето, не знаат дека го имаат вирусот. HPV не е исто што и Herpes или HIV (вирусот кој предизвикува сида), но сите се пренесуваат по сексуален пат, а предизвикуваат различни симптоми и даваат различни последици по здравјето.

Tреба да направите промени во својот животен стил рано во својата бременост или најдобро додека се обидувате да останете бремена. Доколку ви се препишани било какви лекови треба на својот доктор да му кажете дека се обидувате, целосно да се откажете од алкохол и цигари. Исто така ако не сте се хранеле со здрава храна треба да размислите и на таа тема.