Доаѓањето на свет на нов член во семејството е најпрекрасниот момент кој може да се случи. Со неговото раѓање се раѓате и вие како родители. Улога за која никој не ве подготвил.

Правилната исхрана има позитивно влијание не само на одржувањето добра форма и одлично здравје, но според научни студии и на плодноста. 

Според статистичките податоци, околу 20% од луѓето се соочуваат со проблеми со неплодност или други слични проблеми кога сакаат да имаат деца. Од различни причини, оваа тема отсекогаш била тешка за консултација, а многумина се потпираат на совети од пријателите и семејството за да ја утврдат причината за проблемот. Кои се најчестите заблуди за причините за неплодност и која е вистината зад нив?

Жените кои активно се занимаваат со спорт, треба да се внимателни, особено ако не сè уште не раѓале, бидејќи според едно истражување напорното вежбање ги намалува шансите за забременување.

Според последното истражување, мажите кои пијат вино најмногу три пати неделно имаат поквалитетни сперматозоиди.

Овулацијата е процес во кој јајчниците ослободуваат зрела јајце клетка – фоликул, која патува низ јајцеводите и чека да биде оплодена. Најголема веројатност за забременување имате еден ден пред и пет дена по овулацијата. 

Колку навистина знаете за зачнувањето и забременувањето? Ако како многу брачни двојки сте на почетокот на реализирање на вашата желба да станете родители, кога станува збор за плодноста можно е да не знаете многу работи. Според едно истражување само една од 12.000 испитани жени знаела точно да одговори на 15 прашања поврзани со репродуктивниот циклус.
Еве кои факти поврзани со плодноста треба да ги знае секоја брачна двојка.

Секундарната неплодност е неможност да се забремени иако двојката веќе има едно или повеќе деца заедно (или со друг партнер). Паровите кои ја доживуваат оваа состојба може да се соочат со низа физички и емоционални фрустрации, и покрај фактот дека во минатото немале проблем со репродукцијата.

Дали им кажавте на пријателите и семејството дека се обидувате да имате бебе? Ако е така, може да откриете дека некои од вашите најблиски ќе “полудат“ од среќа и ќе почнат да планираат многу работи за вас - без разлика дали станува збор за вашата мајка која ќе тргне во шопинг за бебешка облека или за најдобрата пријателка која ќе ви праќа списоци со популарни детски имиња.


Професорката Ен Гроновски со години се занимава со истражувања и објаснува зошто тестовите покажуваат лажни резултати. И покрај моќните маркетиншки убедувања дека домашните тестови се 99% точни, истражувањата покажуваат дека до 5% негативни резултати се лажни.

Најново на форумот

  • No posts to display.