Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Запомни ме

ТЕМА: Tрудници каква е вашата крвна слика

Tрудници каква е вашата крвна слика 26 Дек 2009 14:32 #6123

  • gvendolin
  • gvendolin's Avatar
  • Вози мотор
  • toddler
  • Теми: 251
  • Thank you received: 75
Вчера бев на скрининг тој во 20 недела и се беше добро со бебето( пак не видовме што е, беше со газето свртено аман не пукна веќе :angry: ) меѓутоа крвта ми е малку ослабена резултатите ми беа 109 или 10,9хемоглобинот 3,74 еритроцитите и 13,2 леукоцити.
Искрено ова со леукоцитиве ме плаши највеќе, а бидејќи не сум била кај матичниот ме интересира какви се вашите искуства дали е нормално кај бремените жени.
За железото ми казаа да пијам легофер сируп.
Поздравче до сите
НАШЕТО ГОФЧЕ-ГОРДАНА 10/05/2010
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 26 Дек 2009 15:21 #6137

  • Annabel Lee
  • Annabel Lee's Avatar
  • Вози мотор
  • ВИП
  • Information is not knowledge - Albert Einstein
  • Теми: 3879
  • Thank you received: 1773
Јас во вторникот правев крвна слика и испитував мокрача и имав отстапувања кај следните анализи, во заграда се дозволените вредности):

Седиментација 15 (4-10)
леукоцити 9,2 (до 9),
креатинини-серум 30 (45-109)
вкупни протеини 62 (63-83)
албумин 34 (35-50)
вкупен билирубин 6 (6,8-20,5)
индир.билирубин 4 (5,1-13,6)
калциум 1,8 (2,1-2,6)
вкупни липиди 11,0 (5-10)
вкупен холестерол 7,0 (до 5,5)
холестерол естер 4,6 (2,0-3,5)
HDL холестерол 2,2 (0,9-2,0)
LDL холестерол 4,3 (2,2-3,7)

И кога видов толку многу отстапувања свеста ми се зеде, а матичниот гинеколог ми рече дека кај трудница се очекувани вакви отстапувања. Треба да јадам само малку повеќе месо за да ги покачам протеините и да пијам повеќе млеко или да јадам млечни производи за калциумот. И старосватот кој што е доктор ми ја погледна крвната слика и истото ми го кажа, па сега се опуштив...Кога бев бремена со Ива имав многу подобра крвна слика, ама еве и оваа се сметала за добра....




Those who criticize our generation forget who raised it.
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 26 Дек 2009 22:19 #6250

  • Irenskaja
  • Irenskaja's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Теми: 23
Мене ми беше супер крвната слика и верувај одеднаш, буквално за две недели крш ја направив. Сега работам на подобрување. Чекам и гинекологот задутре да ми потврди која терапија е најдобра за мене. Ако не ви чини крвната слика веднаш барајте совет од докторите, гинеколозите како да ја поправите. Освен цвекло, овошје, зеленчук, витамини....понекогаш навистина е потребна терапија.

Анабел, каде правеше крвна слика и анализа на мокрача?
Последна промена: 26 Дек 2009 22:28 by ZZ.
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 27 Дек 2009 01:07 #6337

  • Annabel Lee
  • Annabel Lee's Avatar
  • Вози мотор
  • ВИП
  • Information is not knowledge - Albert Einstein
  • Теми: 3879
  • Thank you received: 1773
Irenskaja напишал/а:
Анабел, каде правеше крвна слика и анализа на мокрача?

На Клиника за биохемиска анализа во државна




Those who criticize our generation forget who raised it.
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 27 Дек 2009 19:52 #6703

  • bibe85
  • bibe85's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Теми: 27
Мојата крвна слика досега беше супер на последната контрола имав покачен број на леукоцитите но не пишува со бројка колку туку пишува доста и ми препорача гин да пијам повеќе течности и чаеви и ми даде Polygynax но на упатството пишува дека не се употребуваат за време на бременост и решив да не ги земам, а ги зголемив течностите бидејќи претходно пиев многу малку 1-2 чаши вода, една сок и ништо повеќе се надевам до следната контрола ќе се среди.
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 27 Дек 2009 20:14 #6723

  • Zvezdicka
  • Zvezdicka's Avatar
  • Вози мотор
  • senior
  • bow down you mortals ... She is here....
  • Теми: 1190
  • Thank you received: 616
Do sega, fala bogu super.
Zelezoto mi e 13,9 sto e za ne trudnica super. Sekerot pod kontrola. Lipidite vo granica na normala. MOkracata sterilna.
Samo vaka da ostane do kraj :)

The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 28 Дек 2009 00:13 #6820

  • gvendolin
  • gvendolin's Avatar
  • Вози мотор
  • toddler
  • Теми: 251
  • Thank you received: 75
Blaze tebe zvezdicka jas samo se sekiram nikogas sum nemala problem so krv sekogas mi bese jaka ama sea se zeznav deka mi se gadese i ne jadev bas sto treba skoro ic i taka sea moram da pojacam se
aj ke bide dobro
НАШЕТО ГОФЧЕ-ГОРДАНА 10/05/2010
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 28 Дек 2009 00:29 #6821

  • Tessi
  • Tessi's Avatar
  • Вози мотор
  • senior
  • Avanturistka
  • Теми: 1647
  • Thank you received: 569
Крвната слика за време на бременостите ми беше катастрофа,иако јадев се како што треба,дури земав по препорака на лекарот и ампули за железо(Тотхема)мене не ми се подобруваше,дури после пораѓај кога ми го мереа ми беше 80 катастрофа,но сега фала му на бога се е ок.А се друго ми беше супер,од мокраќа до брисеви.Но затоа двете ми се родија со супер хемоглобин над 140.
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 28 Дек 2009 03:56 #6898

  • smisjana
  • smisjana's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Теми: 81
За време на бременоста, крвта ми беше супер. Хемоглобинот никогаш не беше под 120. Gvendolin, во врска со леукоцитите, нормално е трудниците да имаат покачен број на леукоцити. Сепак, консултирај се со лекар.
The administrator has disabled public write access.

Одг: Tрудници каква е вашата крвна слика 28 Дек 2009 18:17 #7199

  • NewMamy
  • NewMamy's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Теми: 19
Jas sum vlezena vo sedmi mesec, a samo ednas imam praveno krvna slika...imam problemi so zimanje na krv, obavezno pagam vo koma :( zatoa i mi e mng strav za poragaj, Gospod znae kako ke pomianm .... treba vo sreda da odam da mi zemat krv i urina, mi rekoa i OTG Test da pravam ? ima praveno li nekoja od vas? mi rekoa deka treba dva saati tamu da se lezi za toj test...ne razbiram...leleeee ako e i toa so bockanje :(
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 15 Сеп 2010 13:45 #52129

  • AlExAnDrA
  • AlExAnDrA's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Кога ништо не е сигурно, сé е можно.
  • Теми: 128
  • Thank you received: 17
Девојќи да ве прашам нешто. Мојата крвна слика се е супер освен седиментацијата која е покачена. Е сега матичната ми кажа дека треба да е покачена на трудница ама незнае дали треба да е до волку, инаку минатиот пат ми беше 45 а сега 85:( и незнам што да мислам кај гинекологот имам закажано за 10 дена. Какво беше вашето искуство со седиментацијата?


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 15 Сеп 2010 16:42 #52206

  • jasmina 25
  • jasmina 25's Avatar
  • Вози мотор
  • teenager
  • Теми: 802
  • Thank you received: 64
alexsandra normalno e sedimentacijata da ti e pokacena no tolku kolku sto kazuvas ne znam najdobro javi se kaj ginekologot ili pojdi ke ti kaze,jas vcera isto taka proveruvav krv i sedimentacijata mi bese okolu 45 i minatiot pat isto tolku...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 15 Сеп 2010 18:44 #52243

  • AlExAnDrA
  • AlExAnDrA's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Кога ништо не е сигурно, сé е можно.
  • Теми: 128
  • Thank you received: 17
Јасмина и мене минатиот пат ми беше 45 и ми рече дека е ок ама овој пат ми изгледа навистина многу :emm: незнам ќе видиме сега што ќе каже докторката на 28 имам закажано


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 15 Сеп 2010 19:26 #52265

  • jasmina 25
  • jasmina 25's Avatar
  • Вози мотор
  • teenager
  • Теми: 802
  • Thank you received: 64
alexsandra ako mozes porano pojdi si na doktor ne mora da cekas deset dena....se nadevam deka e normalno sto ti e tolku visoka sedimentacijata....poz
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 21 Сеп 2010 13:52 #53829

  • AlExAnDrA
  • AlExAnDrA's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Кога ништо не е сигурно, сé е можно.
  • Теми: 128
  • Thank you received: 17
Девојќи фала ви на мислењата јас не издржав бев кај Дафчева и ми рече дека на трудница седиментација не се ни испитува дека најважно е какво е железото , шеќерот, маснотиите... а бидејќи кај мене се е во ред ми рече дека нема место за паника дека нормално е да е покачена седиментацијата па дури и 85


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 21 Сеп 2010 13:58 #53836

  • SandraА.
  • SandraА.'s Avatar
  • Вози мотор
  • junior
  • Whatever u give a woman, she will make it greater*
  • Теми: 500
  • Thank you received: 50
Jas minatata nedela proveruvav i top mi e krvnata slika. Hemoglobinot mi e 130. Se nadevam taka i ke mi ostane :)


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 21 Сеп 2010 14:01 #53839

  • julikej
  • julikej's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Теми: 82
  • Thank you received: 4
Девојки колку често ја проверувавте крвта? Јас последен пат правев крвна слика во јули, ама сакам повторно да ја проверам позз
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 21 Сеп 2010 19:34 #53945

  • jasmina 25
  • jasmina 25's Avatar
  • Вози мотор
  • teenager
  • Теми: 802
  • Thank you received: 64
i jas proveriv pred edna nedela i vo red mi e krvta malu na granica no nisto strasno pocnav na sabalje da jadam med pomesam so seme od kopriva dobar e za krvta,inaku do sega tri pati sum proverila krv no sega poslednive tri meseci planiram sekoj mesec da ja proveruvam...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 21 Сеп 2010 20:45 #53955

  • elena j
  • elena j's Avatar
  • Вози мотор
  • junior
  • Теми: 519
  • Thank you received: 113
jas napraviv krvna slika pred da ostanam bremena a od togas ne.ginekologot mi rece vo 23 nedela se slucuvaat najgolemite promeni pa taka da ke pravam za 4 nedeli..inaku pijam vitamini jadam ovosje i zelencuk pa se nadevam deka se ke bide vo red.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 29 Сеп 2010 00:50 #56111

  • angelovska
  • angelovska's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Теми: 1
mene poradi visoki leukociti 16.8 ginekologot mi dade i ispiv edna doza amoksiklav-augmentin i po proverkata voopsto ne se promenile pak se 17.00 sega ,i rece da ispijam cefaleksin ama konsultirajki se so drugi trudnici vrednostite mora da se pokaceni i individualni se za sekoja trudnica.jas i prethodno ne sum imala uredna krvna slika vo pogled na leukociti i sedimentacija...a kako sto veli alexandra zelezoto ,sekerot se vo red a masnotii se blago pokaceni...sega se mislam otkako citam i slusam za razlicni iskustva dali da pijam cefaleksin voopsto...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 29 Сеп 2010 16:19 #56374

  • AlExAnDrA
  • AlExAnDrA's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Кога ништо не е сигурно, сé е можно.
  • Теми: 128
  • Thank you received: 17
Ангеловска консултирај се со уште еден доктор побарај и второ мислење па ако треба и трето додека не бидеш сигурна


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 29 Сеп 2010 16:34 #56388

  • AWAO
  • AWAO's Avatar
  • Вози мотор
  • junior
  • Теми: 664
  • Thank you received: 449
angelovska wrote:
mene poradi visoki leukociti 16.8 ginekologot mi dade i ispiv edna doza amoksiklav-augmentin i po proverkata voopsto ne se promenile pak se 17.00 sega ,i rece da ispijam cefaleksin ama konsultirajki se so drugi trudnici vrednostite mora da se pokaceni i individualni se za sekoja trudnica.jas i prethodno ne sum imala uredna krvna slika vo pogled na leukociti i sedimentacija...a kako sto veli alexandra zelezoto ,sekerot se vo red a masnotii se blago pokaceni...sega se mislam otkako citam i slusam za razlicni iskustva dali da pijam cefaleksin voopsto...
Јас не би пиела, би се консултирала со друг гинеколог. Ако сегашниов сметал дека се високи требало да испита ШТО е причината и дали има некаде жариште, а не да тресе антибиотици од ракав:blink: Мене ми се покачија до кај 15, а гинекологот не ни изреагира на тоа.


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 30 Сеп 2010 17:06 #56725

  • Mama Sani
  • Mama Sani's Avatar
  • Вози мотор
  • senior
  • Dve sonca, dve srcenca, dve srekicki na mama
  • Теми: 2653
  • Thank you received: 1852
Alexandra, SE ne se pravi vo bremenost, ako ti se leukocitite mirni ili malku pokaceni nema potreba od zagrizenost, sepak naprevi i CRP da ne ima nekoe vospalenie.


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 30 Сеп 2010 17:17 #56733

  • Mama Sani
  • Mama Sani's Avatar
  • Вози мотор
  • senior
  • Dve sonca, dve srcenca, dve srekicki na mama
  • Теми: 2653
  • Thank you received: 1852
Angelovska jas skoro pravev krvna slika vo Avicena i leukocitite mi bea 18, vcera otidov kaj ginekologot vo Sistina i toj mi rece deka za sekoj slucaj treba da dadam bris od nos i grlo i da napravam urinokultura, no deka vrednostite za trudnici se smetaat po druga skala. Gi napraviv ispituvanjata i se bese sterilno, rezultatite negativni, otidov povtorno vo Sistina i vidov deka za bremeni normalni leukociti se do 13,5. Togas se setiv deka seuste gi cuvam i rezultatite od krvta od minatata bremenost i tamu vo 30 nedela leukocitite isto taka mi bile pokaceni, odnosno 16. Toa me smiri. Zatoa, bidejki si ispila veke edna doza antibiotici, pocekaj barem 10 dena pa napravi brisevi i urinokultura, ako se dobri nema poterba od zagrizenost.


The administrator has disabled public write access.

Ре: Tрудници каква е вашата крвна слика 30 Сеп 2010 18:21 #56777

  • AlExAnDrA
  • AlExAnDrA's Avatar
  • Вози мотор
  • new born
  • Кога ништо не е сигурно, сé е можно.
  • Теми: 128
  • Thank you received: 17
Srna wrote:
Alexandra, SE ne se pravi vo bremenost, ako ti se leukocitite mirni ili malku pokaceni nema potreba od zagrizenost, sepak naprevi i CRP da ne ima nekoe vospalenie


Срна јас бев кај мојот гинеколог и таа ми кажа дека резултатите се одлични за трудница. Леукоцитите се супер железото се е како што треба. А што е тоа CRP?


The administrator has disabled public write access.

Најново на форумот

  • No posts to display.