Породувањето во вода не е нов метод, но во последниве години станува сè попопуларен, бидејќи е поудобен, полесен и има подобро влијание на здравјето од бебето и мајката. Најважното во целиот процес е што поминува со помалку болки.

Иако бременоста отсекогаш се сметала за еден прекрасен период во кој сè е убаво, розово и позитивно, сепак постојат и мигови кои ја покажуваат поинаквата слика. Имено не е реткост во овој период трудниците да чувствуваат стравови во врска со бебето, своето здравје, одговорноста која ги oчекува, но и поради проените во животот со партнерот. Освен тоа се појавуваат и некои необични желби, кои за идната мајка се приоритетни. 

Популарното верување дека трудницата треба да јаде за двајца со тек на времето се покажало како неточно. Напротив, важно е да се задржи навиката за консумирање на балансирани оброци, богати со хранливи намирници.

Со сите свои прекрасни бои и богатството од есенски плодови, есента е прекрасно годишно време. Ако очекувате бебе искористете го овој период за да си ја направите бременоста што позабавна.

Новопечените мајки не треба веднаш после породувањето да почнат да вежбаат, без разлика колку и да се чувствуваат подготвени и способни за тоа. Гинеколозите и фитнес-инструкторите предупредуваат дека жените, поради преголема желба за поскоро да си ја вратат старата фигура, пребрзо после породувањето се враќаат на вежбањето.

Фиброидниот тумор е познат и како леиомиом или миом, а претставува маса од згрутчено мускулно и фиброидно ткиво кое расте на ѕидот(некогаш и надвор) од матката. Може да биде мало како зрно грашок или големо како грејпфрут. Фиброидниот тумор се појавува кај 50 до 80 проценти жени.

 


Од многу, сè уште неразјаснети, причини секоја година се случуваат породувања пред терминот, односно пред навршена 37ма недела од бременоста. Децата родени пред 23та недела, во ретки случаи преживуваат, дури и со најдобрата нега и посебно опремени соби за интензивна нега на новороденчиња.

Намалувањето на бројот на еритроцити, кои носат кислород низ организмот, може да доведе до вртоглавици, дури и до губење на свеста. Честите нуспојави во бременоста се и намалување на крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта, што исто така предизвикува несвестици. Превентивно можете да делувате на следниве начини:

Поимите „прееклампсија“ и „проблематична бременост“ обично одат заедно. Освен ако не станува збор за компликации што се појавуваат кон крајот на пренаталниот период, многу жени дури и не знаат што е прееклампсија и какви се опасностите. Во случај на проблематична бременост во организмот на мајката настануваат компликации кои се закана за нејзиниот и животот на бебето. Таква е и прееклампсијата.

Дури и добрите девојки прават грешки. И понекогаш тие одбиваат несакана бременост, односно не сакајќи да станат мајки се решаваат да направат абортус.Според наше мислење, ова никогаш не е вистинското решение, освен ако здравјето на мајката не е загрозено. Намерното прекинување на бременоста може да остави трајни последици врз здравјето на жената.